Neronet 2009 zemské (barrique) - Vinařství Klásek Petr, Petrov
Jak hodnotím suchý Neronet ročníku 2009, který zrál 14 měsíců v sudu barrique se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Neronetu 2009, který je zatříděný jako moravské zemské víno, ale hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající pozdnímu sběru, jsem kupoval přímo ve vinařství v listopadu 2013 za 200,- Kč. V aktuálním ceníku je toto nejdražší lahev.
Nakupované hrozny pěstované na středním vedení byly sklizeny 22. října 2009 při cukernatosti 22 °NM ve vinařské obci Prušánky. Technologie výroby: nakvášení v kádi, jablečno-mléčná fermentace. Víno zrálo po dobu 14 měsíců v sudu typu barrique ze slovenského dubu (výrobce Boswell-Polony).
Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Prušánky má 190,2 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 274,3 ha. Tabulkově se Prušánky chlubily koncem roku 2007 394 registrovanými pěstiteli a téměř 188 ha registrovaných výsadeb (z celkové výměry tratí 274 ha). U obou čísel je ale od roku 2005 mírný pokles (dříve 400 pěstitelů a 190 ha). Zdejší tratě nevynikají nijak zvlášť výraznými svažitostmi. Nejlépe orientovanými ke slunci se zdají Nechory a hlavně Čtvrtky, u zbylých tratí se místy terén stáčí až k severovýchodu, ale při pozvolném sklonu to není tak fatální. V kategorizaci tratí Podkovné (v původních nesloučených hranicích), Úlehle, Titlovo a Újezd mají druhou kategorii, zbytek první.
Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 42 mm s univerzálním potiskem. Adjustáž je historicky starší, než u recenze Sauvignonu 2012 zemské (hodnocení 7-8-8). Je vkusná a logicky využívá zavedeného jména Petrovské Plže. I když je víno zatříděno jako zemské, najdete na etiketě informaci o cukernatosti hroznů.
Barva je inkoustově tmavá a neskutečně intenzivní, takže je naprosto neprůhledná. Jen na okrajích skleničky můžete najít rubínové menisky. Vůně je uzavřenější a potřebuje čas, aby se otevřela. Najdete zde tmavé lesní ovoce (ostružiny) a dřevité tóny, které mají původ v dřevěném sudu. Není zde ale žádná vanilka.
Chuť je středně dlouhá, má kořenitý závěr a zajímavou strukturu. Víno je nádherně suché a plné. Má zvláštní natrpklý dozvuk, který mám rád. Pocitově mi přijde obsah alkoholu vyšší než udávaných 11,5 % obj. Dotyk s dubem je akurátní, takže nebyly potlačeny odrůdové vlastnosti, byť bych uvítal více vanilky. Také v tomto případě jde o perfektně zvládnuté víno podobně jako výše zmíněný Sauvignon 2012. Je to Neronet, který je připravený na dlouhodobou archivaci. Petr Klásek uvádí rok 2019 a musím to jenom potvrdit. Lahev doporučuji otevřít nejdříve v roce 2015. Nepochybuji, že během dalšího nazrávání na lahvi dojde ke zjemnění tříslovin a zakulacení těla. Velmi by mne zajímalo, kam se víno posune za pět a více let. Vinařství k tomuto Neronetu doporučuje podávat výrazné pokrmy ze zvěřiny.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: NeronetRočník: 2009Jakost: zemskéKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: PrušánkyViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vinařství Klásek Petr, PetrovAlkohol: 11,5 % obj.Číslo šarže: 910Obsah zbytkového cukru: 1,0 g/lObsah kyselin: 5,4 g/lCukernatost hroznů v době sklizně: 22 °NMDatum sklizně: 22. října 2009Způsob vedení révy: středníTechnologie výroby: nakvášení v kádi, jablečno-mléčná fermentaceDélka zrání v barikovém sudu: 14 měsícůTyp sudu a jméno výrobce: sud ze slovenského dubu, výrobce Boswell-PolonyTeplota skladování: 10 - 15 °CTeplota podávání: 16 - 18 °CDoporučená archivace: 2015 - 2019Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 200,- Kč (přímo ve vinařství v listopadu 2013)