O Víně

18.11.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.11.2013 07:00

Svatovavřinecké 2007 pozdní sběr - Šlechtitelská stanice vinařská a.s. Velké Pavlovice

Dnešní pozdní sběr Svatovavřineckého ročníku 2007 je krásnou ukázkou toho, že i moravská červená vína mají výborný archivační potenciál. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Svatovavřineckého 2007 pozdní sběr z řady Ch. C. André jsem kupoval v listopadu 2013 za 150,- Kč (1. olomoucká vinotéka). Poprvé jsem se dostal k této řadě v případě zajímavého Ryzlinku rýnského 2008 pozdní sběr (hodnocení 8-8-8) v srpnu 2013.

Vlastní hrozny byly sklizeny 26. října 2007 při cukernatosti 22,5 °NM na viniční trati Trkmanska v obci Bořetice. Réva zde byla vysázena v roce 1998 a pěstuje se zde na rýnsko-hesenském vedení na hlinito-písčité půdě. Technologie výroby: 12 dní vinifikace (alkoholová fermentace), jablečno-mléčná fermentace a 12 měsíců školení v historickém ležáckém dubovém sudu.

Lahev typu Top Bordolesse má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství a názvem řady. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je granátově červená, má střední intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Vůně je jemná a nabízí v nástupu krásné jemné tóny zavařeniny a kořenité odstíny. Je zde krásná nazrálost respektive jemnost, která dává tušit velmi zajímavou strukturu. Najdete zde také krásné drobné višně a kouřové tóny.

Chuť pokračuje v trendu naznačeném u buketu. Jsou zde velmi příjemné ovocité tóny, které připomínají zavařeninu či právě rozvařenou marmeládu z rybízu a třešní. Je zde stále pikantní kyselinka, takže víno nepůsobí vůbec unaveně. Ve středně dlouhém dozvuku vystoupí robustní struktura v podobě tříslovin a dlouhým kořenitým závěrem. Vinařství uvádí archivační potenciál minimálně 10 let a po dnešní zkušenosti to musím potvrdit. Víno má svůj vrchol stále před sebou a další archivací může jenom získat. Vůbec bych se nebál lahev archivovat až do roku 2017. Vinařství k tomuto vavřinci doporučuje podávat zvěřinu a zabíjačkové speciality. Ani se mi nechce věřit, že jde o ročník 2007, víno nemá žádné známky únavy či stařinky. Vzhledem k výborně ceně v 1. olomoucké vinotéce vřele doporučuji k nákupu a také k další archivaci.

Protože jsou webové stránky vinařství pravidelně aktualizovány, dovolil jsem si níže převzít několik fotografií včetně textu, které se vztahují k otevření Vinařského penzionu André v září 2013.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Ch. C. André
Odrůda: Svatovavřinecké
Ročník: 2007
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Bořetice
Viniční trať: Trkmanska
Výrobce: Šlechtitelská stanice vinařská a.s. Velké Pavlovice
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 2907
Evidenční číslo jakosti: 101E1-08
Číslo vzorku: 23
Datum sklizně: 26. října 2007
Cukernatost hroznů: 22,5 °NM
Obsah zbytkového cukru: 0,5 g/l
Obsah kyselin: 5,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 29,8 g/l
Výsadba révy vinné: 1998
Typ půdy: hlinito-písčitá
Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské
Technologie výroby: 12 dní vinifikace (alkoholová fermentace), jablečno-mléčná fermentace, 12 měsíců školení v historickém ležáckém dubovém sudu
Velikost šarže: 4600 litrů
Doporučená archivace: 2013 - 2017
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 14 - 16 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 150,- Kč (1. olomoucká vinotéka v červenci 2013)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4484x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 17.11.2013 10:21:45