O Víně

03.10.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.10.2013 07:00

Rulandské modré 2008 kabinetní - Vinařství Šilinek Jiří, Pavlov

Poprvé se dostávám k regulérní recenzi na produkci Jiřího Šilinka z Pavlova. Jak hodnotím kabinetní Rulandské modré ročníku 2008 se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého kabinetního Rulandského modrého 2008 jsem kupoval v 1. olomoucké vinotéce v září 2013, kde stojí 160,- Kč. Je to poprvé, kdy se dostávám k tomuto rodinnému vinařství a proto mi na úvod dovolte několik základních informací o vinařství, které přebírám z jejich webových stránek.

Vinařství působí ve vinařské obci Pavlov od roku 1991, ale vína se u nás vyrábějí již několik generací. Začínali jsme jako rodinný podnik v malém sklepě a nyní jsme firma střední velikosti. Obhospodařujeme kolem 8 hektarů vinic, které jsou ve vybraných viničních tratích na pálavských svazích. Hrozny z našich vinic zpracováváme ve „zpracovatelském sklepě" velmi reduktivní metodou. Po vykvašení a vyškolení převážíme vína do „ležáckého sklepa", ve kterém vína leží podle typu vína, kolem dvou let. Po tomto procesu se nalahvují na moderní lahvovací lince a jsou uloženy do „skladovacího sklepa", kde získávají svou lahvovou zralost po dobu asi jednoho roku. Poté se lahve adjustují a jdou na trh. Snažíme se vína vyráběná v naší firmě poskytovat v maximální kvalitě, která lze v našich zeměpisných a půdních podmínkách vyrobit. Dosahujeme toho pomocí moderní metody a technologie výroby vín a proto naše vína oplývají velkou aromatickou ovocností, která přináší konzumentům ohromné a nezapomenutelné zážitky. Některá vína se v poslední době snažíme rozvinout metodou „batonnage" a „barrique". Tato vína získávají sice těžší, ale o to širší paletu buketů. V chuti získávají tato vína na širokosti. V posledních několika letech jsme naši řadu výrobků úspěšně rozšířily o vína vyráběná specielní metodou a to vína ledová a slámová sloužící jako lahodný aperitiv pro zvláštní okamžiky. Vinařství jsme založili v roce 1990 a navázali na mnohaletou tradici pěstování révy vinné a výroby vína. Profilujeme se jako rodinný podnik s roční produkcí do deseti vagónů hroznů. Vinice máme ve vybraných viničních tratích na pálavských svazích a tyto se vyznačují vysokým obsahem volného vápna v půdě. Tato skutečnost dává vínům nenapodobitelnou minerální dochuť. Vinohrady máme v programu Integrované produkce. Hrozny jsou zpracovány reduktivní metodou. Po alkoholové fermentaci a vyškolení vína leží, podle typu vína, kolem dvou let v ležáckém sklepě. Naše vlastní viniční tratě: Pod Pálavou, Stará hora, U Božích muk, Sahara, Slunný vrch. Další surovinu nakupuje od vinohradníků - stálých partnerů, kteří mají svoje vinice na svazích Pálavy. V poslední době vinařství v rámci projektu modernizace vinařství, vybudovalo nové křídlo výrobního sklepa s novou lisovnou, která je vybavena nejmodernějšími dostupnými technologiemi. Součástí nového sklepa je i barikové centrum pro výrobu a zrání červených vín. Bílá vína se vyrábějí moderní reduktivní metodou přinášející ovocitá aromata. Červená vína se vyrábějí ve vinifikátorech nejprve studenou macerací bez fermentace a následnou teplou fermentací. Tato vína zrají před lahvováním v klasických i barikových sudech. Jsme tradičními výrobci vín ledových a slámových. Sběr hroznů provádíme ručně, kombajnovou sklizeň nepoužíváme. Snažíme se tak o maximálně šetrné zacházení s hrozny. Ty převážíme v bedničkách z vinice přímo do zpracovatelského sklepa. Vinný mošt získáváme pneumatickým šetrným lisováním bezprostředně po sklizni. Naše odrůda Pálava byla vybrána jako mateční vinice pro množení. To považujeme za obrovský úspěch a zhodnocení naší dlouholeté práce.

Hrozny mají původ na viniční trati Sahara v Pavlově. Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Pavlov má 162,6 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 316 ha. V obci bylo v roce 2007 registrováno 113 pěstitelů. Jedna z nejmalebnějších vinařských obcí. Milovníci vín se sem naučili jezdit a obec požívá slušného renomé. Ne všechny tratě jsou vhodně orientovány ke slunci, ty které jsou, se mohou směle řadit mezi špičkové terroiry. Vinařství Reisten zcela jistě mezi zdejší elitu patří, velice dobré reference jdou o vinařstvích Ilias i Šilinek. Specifické postavení zaujímá jedno z prvních biovinařství u nás: Vinařství Abrlovi. Osobní doporučení si troufám dát Vinařství Reisten (minimálně celé řadě Maidenburg) a Abrlovic Pálavám (byť při zatřiďování je komise občas deklasuje pro "netypičnost", pro mne jedny z nejlepších Pálav vůbec). U zbytku mám dluh a doufám, že brzo prochutnám všechny zdejší vinařské mistry.

Lahev typu Bordo America má objem 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plastovou zátkou délky 38 mm s potiskem vinařství. Použití plastové zátky moc nechápu, zvláště u červených vín, která by mohla nějaký ten rok zrát na lahvi, což je podle mého i případ tohoto pinotu. Plast má navíc na obou ploškách zvláštní rýhy, nevím jestli to je vada materiálu nebo dekorativní prvek. Adjustáž je nenápadná. Na přední etiketě najdete historický motiv. Na zadní etiketě pak základní informace ohledně původu hroznů a obsahu kyselin (5,5 g/l).

Barva je cihlově červená, má nižší intenzitu a světlé menisky. Vše odpovídá přívlastku a především odrůdě. Vůně je jemná a potřebuje čas, aby se otevřela. Postupně nacházím jemné sušené ovoce, marmeládové tóny a slabou mineralitu.

Chuť je středně dlouhá a překvapivě nemá žádné známky únavy. V dozvuku je stále svěží kyselinka a jemná třísla. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2015, ale lahev můžete otevřít již teď. Bohužel jsme nedostal z vinařství odpovědi na mé otázky, takže se musím spolechnout na vlastní predikci. Je to podle mne velmi pitelný typ kabinetního pinotu, který nezklamal. Budu se těšit na další vína tohoto vinařství.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské modré
Ročník: 2008
Jakost: kabinetní
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Pavlov
Viniční trať: Sahara
Výrobce: Vinařství Šilinek Jiří, Pavlov
Alkohol: 11,0 % obj.
Číslo šarže: 820
Evidenční číslo jakosti: 45A1-09
Číslo vzorku: 46
Cukernatost moštu: 20,0 °NM
Obsah kyselin: 5,5 g/l
Doporučená archivace: 2013 - 2015
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 17 - 19 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 160,- Kč (1. olomoucká vinotéka v září 2013)

Spotřebitelská známka: 6.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 7 7 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3950x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 02.10.2013 19:27:04