O Víně

22.07.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 22.07.2013 07:00

Szekszárdi Bikavér 2007 Reserve - Takler Pince Kft., Szekszárd, Maďarsko

K maďarským vínům se dostávám zcela výjimečně, pokud pominu produkci v hypermarketech. O to více jsem uvítal možnost nákupu přímo v Maďarsku, kde jsem neodolal Bikavéru ročníku 2007, který byl zatřídění jako Reserve. Jak víno hodnotím se dozvíte v dnešní recenzi.

Lahev s obchodním názvem Szekszárdi Bikavér jsem kupoval v jednou malém, ale sympatickém obchůdku, kde byl slušný výběr maďarských vín v červnu 2013 za 4.390,- Ft (Bük), což je 15 € nebo 439,- Kč při aktuálním kurzu. Jedná se o kupáž odrůdy Frankovka x Merlot x Cabernet franc x Cabernet Sauvignon x Kadarka. Jak je vidět, je to pěkná skladba mezinárodních i maďarských modrých odrůd. Víno bylo školeno po dobu 18 měsíců v sudu objemu 500 litrů typu barrique a to v poměru 30 % nových a 70 % podruhé nebo potřetí použitých. Hrozny mají původ ve vinařské oblasti Szekszárd. Musel jsem se podívat do mapy na google, abych zjistil, kde tato oblast leží (viz mapka níže).

Z webových stránek http://www.pannonborbolt.hu/ přebírám kromě několika fotografií také základní informace o vinařské oblasti Szekszárd, která má rozlohu 2600 ha vinic. Z pohledu klimatických podmínek zde panuje kontinentální počasí doprovázené suchými a horkými léty, které mohou na jaře nebo na podzim postihnout mrazíky. Pro tuto oblast je typickou odrůdou Kadarka, která se velmi často používá jako hlavní odrůda do kupáže Bikavér, kterou u nás známe především pod názvem Býčí krev nebo ve Španělsku Sangre de Toro. Co se týče odrůdy Kadarka modrá, jedná se o moštovou odrůdu pozdního zrání, která pochází z Albánie. Pěstuje se nejvíce v Maďarsku a v Bulharsku pod jménem Gamza. V Jugoslávii, Štajersku a Maďarsku se pěstovala pro výrobu červených vín a znamenala zde to, co bílý Furmint. V suchu bobule zhrozinkovatí, proto je vhodná pro přípravu výběru. Je to otužilá odrůda vůči mrazům a v dobrých ročnících se přibližuje vínům burgundským, s jemnou tříslovinou, jemně aromatická se slabší barvou.

Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem oblasti a názvu vína. Na horní plošce je uvedený ročník sklizně. Adjustáž je velmi povedená a líbí se mi. Použitý font písma a barva etikety ladí. Kvalitní staniolová záklopka s názvem vinařství dodává punc vyšší třídy. Na zadní etiketě najdete popis vína v maďarštině a v angličtině včetně údaje o délce zrání v dubovém sudu. Je zajímavé, že zde není žádný popis, který odpovídá jakostnímu zatřídění. Etiketa na mne působí mezinárodním a do jisté míry i srozumitelným dojmem.

Barva je velmi zvláštní. Má zajímavý odstín granátově červené barvy, velmi slušnou intenzitu a viskozitu. Na okrajích jsou menisky, které mají cihlovou barvu. Vůně je hluboká a kouzelná od prvního okamžiku. Jsou zde ovocité tóny, které nejvíce připomínají marmeládovo-zavařeninové odstíny, jemné koření, které přechází do velmi slabé vanilky. Mnohem zřetelnější je stopa tabákového listu a kávových zrn. Buket má velmi zajímavou strukturu, především díky kupáži několika odrůd, takže má zcela jistě co nabídnout a během popíjení mne prostě bavila.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá a pokračuje v trendu popsaném u vůně. Tělo má velmi dobrou strukturu a harmonii. Vysoký obsah alkoholu (14,5 %) fantasticky zapadl do celku. Dotyk s dubem je menší a velmi se mi líbí. Kombinace nových a již použitých sudů typu barrique se povedlo, takže přirozenost jednotlivých odrůd nebyla zničena. Třísla mají krásný nasládlý ocásek v dozvuku. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2015. V roce 2011 získalo víno ocenění Zlatá medaile na XII. Pannon Bormustra. K tomuto Bikavéru doporučuji podávat hovězí steaky nebo speciality na grilu, u kterých se vysoký obsah alkoholu bude snoubit. My jsme k tomuto Bikavéru podávali klokaní steaky. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem. Jsou pouze v maďarštině a moc se z nich proto nedozvíte.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Szekszárdi Bikavér
Odrůda: Frankovka x Merlot x Cabernet franc x Cabernet Sauvignon x Kadarka
Ročník: 2007
Kategorizace: Reserve
Zatřídění dle zbytkového cukru: száraz (suché)
Výrobce: Takler Pince Kft., Maďarsko
Alkohol: 14,5 % obj.
Vinařská oblast: Szekszárd
Doporučená archivace: 2012 - 2015
Ocenění: Zlatá medaile XII. Pannon Bormustra
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 4.390,- Ft (maďarský Bük v červnu 2013)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 9 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4424x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 14.07.2013 11:36:34