O Víně

04.07.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 04.07.2013 07:00

Pálava 2011 výběr z hroznů - Moravčík Vladislav, Horní Věstonice

I když poslední dobou vyhledávám hlavně suchá červená vína, velmi mile mne překvapila Pálava ročníku 2011 a přívlastku výběr z hroznů, která byla zatříděna do kategorie sladkých vín. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Lahev sladké Pálavy 2011 výběr z hroznů  jsem dostal v květnu 2013, ale dá se koupit na e-shopu od 195,- Kč. Zatím na našem portále najdete jedinou recenzi na toto vinařství a to od Anax!ena z roku 2005. Jedná se o Sauvignon 2003 výběr z bobulí (hodnocení 8-9-9). Musím se přiznat, že bych jen tak bez možnosti degustace do tohoto vína neinvestoval, protože tak vysoké zbytkové cukry nevyhledávám. Na druhou stranu vím, že několik autorů ovine.cz již několikrát měli možnost ochutnat vína přímo ve vinařství a šlo vždy o pozitivní reakce.

Vlastní hrozny byly sklizeny 24. října 2011 při cukernatosti 25,8 °NM na viniční trati Pod Děvínem v obci Horní Věstonice. V době sklizně byla réva stará 12 let a pěstuje se zde na středním vedení na spraši. Technologie výroby: řízené kvašení. Na viniční tratě v okolí Pálavy, kde leží i trať Pod Děvínem, jsem se podíval z nadmořské výšky 549 metrů z vrcholu Děvína, viz článek Report z naučné stezky Děvín na Pálavě z roku 2010.

Z webových stránek vinařství přebírám některé základní informace. Rodinné vinařství pod vrcholky Pálavy bylo založené v roce 1997, avšak pěstováním révy i výrobou vína se zabývá již mnoho let. Ačkoli jsme mladá firma, můžeme se honosit již mnohými oceněními našich exkluzivních vín. Každoročně získáváme medaile na domácích i zahraničních výstavách, např. stříbrné z mezinárodní výstavy Vinoforum, AWC Vienna a mnoho ocenění z domácích výstav, jako jsou Nominační výstava v Mikulově, TOP 77 až po místní košty a degustace vín v blízkém i dalekém okolí. V budoucnu chceme pokračovat ve výsadbách vinic a hlavně se plně věnovat výrobě jedinečných vín. Chceme zaujmout extraktivností, plností a především nádhernou aromatikou, typickou pro vína z Pálavy. Celkově bychom rádi dosáhli na výměru okolo 10 ha vinic a produkci do 70 tisíc lahví za rok. I nadále budeme budovat sklepní hospodářství, abychom zachovali maximum přírodních látek, které jsou v hroznech z našich překrásných vinic.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je vkusná a originální. Papírová skládačka, která je posazena na hrdlo lahve poskytuje na každé straně informace týkající se tohoto vína a vinařství, což je na naše poměry velmi pozitivní zjištění. Mnohem horší je to ovšem s aktuálností webových stránek. Poslední novinky a nabídka vín jsou z roku 2011.

Barva je zlato-žlutá, má velmi slabou intenzitu a podle zatřídění do kategorie sladkých vín velmi přesvědčivou viskozitu. Vůně je jemná, extraktivní a mnohoslibná. Jsou zde zvláštní bylinné tóny, které se přesouvají do drobného světlého ovoce, květinovo-medových odstínů a velmi jemné vanilky.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá a to především díky zbytkovému cukru (56,5 g/l) v dozvuku a kořenitému závěru. Kyselinka (7,1 g/l) má na to, aby umírnila zbytkový cukr, což je důležité při popíjení. Víno tím pádem není ploché a nudné. Jeho chuť má naopak krásný otisk terroir, který se podle mne nejlépe projevil v buketu. Archivační potenciál Vladislav Moravčík odhaduje až do roku 2018. Musím uznat, že i když vína se zbytkovým cukrem v posledních letech nevyhledávám, tak tato Pálava mi velice chutná a baví mne. Vinařství k této Pálavě doporučuje podávat plnotučné sýry.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Pálava
Ročník: 2011
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: sladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Horní Věstonice
Viniční trať: Pod Děvínem
Výrobce: Moravčík Vladislav, Horní Věstonice
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 36/11
Evidenční číslo jakosti: 57D1-12
Číslo vzorku: 30
Zbytkový cukr: 56,5 g/l
Obsah Kyselin: 7,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,2 g/l
Datum sklizně: 24.10.2011
Cukernatost hroznů: 25,8 °NM
Stáří révy: 12 let
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: spraše
Technologie výroby: řízené kvašení
Doporučená archivace: 2014 - 2018
Teplota skladování: 6 - 12 °C
Teplota podávání: 8 - 10 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dárek (přímo od vinaře v prosinci 2006)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 6 8 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4338x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 30.06.2013 12:51:21