O Víně

23.05.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.05.2013 07:00

Cuvée Viktoria 2009 zemské (barrique) - Krásná hora s.r.o. Starý Poddvorov

Jak hodnotím bílé cuvée ročníku 2009, které strávilo 12 měsíců v sudu typu barrique, se dozvíte v následující recenzi.

Poprvé jsem ochutnal zemské Cuvée Viktoria 2009 ještě přímo z barikového sudu v červnu 2010. Tehdy mi přišlo neskutečně silné, ovlivněné toastováním a mladé. Rozhodně stálo za to ho mít a prozkoumat. Proto jsme se s kolegy pravidelně ptali, kdy dojde k nalahvování a uvolnění do prodeje. To se stalo začátkem roku 2011. Protože si Marek Vybíral přál, aby se víno prodávalo co možná nejméně, byla nasazena vyšší cena (220,- Kč). Při prodeji ještě poznamenal, že víno má velký potenciál nazrávání na lahvi a každého navíc upozornil, aby s otevřením nespěchal. Jak jsem nedávno zjistil, jsem poslední, kdo lahev ještě neotevřel, tak se tedy velmi rád podívám, kam se po 4 letech Viktoria posunula. Jedná se o kupáž odrůdy Pinot Gris x Pinot Blanc x Chardonnay v poměru (25 % x 25 % x 50 %). Hrozny byly sklizeny při cukernatosti 23,5 °NM na viniční trati Krásná hora v obci Starý Poddvorov.

Lahev burgundského typu má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž za poslední léta prošla výrazným faceliftem, ale dnešní lahev má ještě původní etiketu, na které se mi vždy moc líbila dubová ratolest. Na přední etiketě najdete vinařskou obec a viniční trať, dokonce i analytické hodnoty a odrůdovou skladbu, což u předchozích ročníků nebylo pravidlem.

Barva je zlato-žlutá, má zlatavé odlesky, ale velmi slabou intenzitu. Viskozita je střední. Vůně je ovocitá a svěží. Na pozadí najdete angrešt, list rybízu a další drobné ovoce. Vanilkové tóny jsou hodně potlačené, což je největší rozdíl od první degustace před třemi roky.

Chuť je bohužel krátká a to především díky výrazné kyselince (7,4 g/l), která se během 4 let nijak neumírnila... Na druhou stranu je cuvée stále svěží a pikantní, kdo si libuje ve vysokých kyselinkách a zvláštní pikantnosti bude happy. U mne to bohužel neplatí, postrádám harmonii a musím dát za pravdu Markovi Vybíralovi, že na otevření ještě nebyl ten správný čas. A jsme u predikce lahvové zralosti. Po dnešní zkušenosti doporučuji lahev otevřít nejdříve v roce 2014, ne-li o rok později. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2017. K tomuto cuvée doporučuji podávat například pokrmy s bílého masa.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Cuvée Viktoria
Odrůda: Pinot Gris (25 %) x Pinot Blanc (25 %) x Chardonnay (50 %)
Ročník: 2009
Jakost: zemské
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Starý Poddvorov
Viniční trať: Krásná hora
Výrobce: Krásná hora s.r.o. Starý Poddvorov
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 2-10
Obsah zbytkového cukru: 3,0 g/l
Obsah kyselin: 7,4 g/l
Bezcukerný extrakt: neuvedeno
Cukernatost moštu: 23,5 °NM
Doporučená archivace: 2014 - 2017
Rok lahvování: 2011
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 220,- Kč (přímo ve vinařství v únoru 2011)

Spotřebitelská známka: 6.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 6 7 6 7

Počet příspěvků v diskuzi: 6  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3722x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 19.05.2013 11:22:17