O Víně

07.01.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.01.2013 07:00

Sauvignon 2006 výběr z hroznů - Znovín Znojmo a.s.

Jak hodnotím Sauvignon 2006 výběr z hroznů s velmi vysokým obsahem alkoholu (15,0 % obj.), se dozvíte v následující recenzi.

Suchý Sauvignon 2006 výběr z hroznů z řady Terroir Levure jsem kupoval v srpnu 2007 prostřednictvím zásilkové služby Znovínu za 160,- Kč. Lahvová zralost v době, kdy šla lahev do prodeje, byla predikována na rok 2015 až 2017. Vůbec poprvé se dostávám k této řadě vín s označením Terroir Levure a znamená to, že byly použité kvasinky izolované z půdy, kůry, listů a hroznů dané viniční tratě, odkud pochází hrozny. Kvasinky jsou pro použití v dalších ročnících uchovány v kvasinkové genobance. V tomto případě byla použitá kvasinka: Saccharomyces cerevisiae. Je pro mne poněkud záhadou, že se v aktuální nabídce Znovínu pod Terroir Levure již žádná vína nenabízejí.

Hrozny byly sklizeny na viniční trati U Tří dubů v obci Stošíkovice na Louce. Z webových stránek Znovínu přebírám následující text: Viniční trať se nachází od Stošíkovic jižním směrem v blízkosti řeky Jevišovky a Skaličky. Stošíkovice (německy Tesswitz an der Wiese) je stará obec. Na návsi bývala zvonička a socha nejsvětější trojice z roku 1731. Zajímavostí je vlastnictví obce a okolních statků od roku 1364. Postupně patřily: Louckému klášteru, dominikánům, augustiánům, Vratislavu z Pernštejna, Zikmundovi Čertorejskému z Čertorej, klariskám. Od roku 1699 do roku 1837 patřila obec Lichtenštejnům, od roku 1837 Lobkovicům. Tato malebná a vzorně obdělávaná viniční trať s kapénkovou závlahou osázená mladými vinicemi je v areálu ovocných sadů a tří vzrostlých dubů (odtud název). Jsou zde nově vysázeny odrůdy Ryzlink rýnský, Rulandské šedé očekávají se panenské sklizně odrůd Sauvignon, Rulandské modré, Zweigeltrebe a odrůdy Tramín červený. Geologický původ: křemenné písky s vložkami písčitých jílů, které se usazovaly v příbřežní zóně karpatské předhlubně zhruba před 20 miliony let. Jsou překryty hlinito-písčitými půdami, někdy až velmi kyselými - pH 5,9! Průměrná roční teplota 8,9 °C, nadmořská výška 210 až 243metrů a srážky 496mm za rok. Kategorie viniční trati I.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm se standardním potiskem výrobce. Adjustáž jsem hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k hodnocení.

Barva je zlato-žlutá, má velmi dobrou intenzitu a jiskru. Odpovídá odrůdě i přívlastku. Také viskozita je velmi slušná. Vůně je poměrně široká a zvláštní. První, co mne překvapilo, je jakási podoba s bílým vínem, které prošlo sudem typu barrique. V nástupu je zajímavá vanilka a nasládlé dřevo, které postupně přechází do tónů černého rybízu a rybízového listu. Je pravděpodobné, že se dalším nazráváním na lahvi bude buket vyvíjet do nových podob.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá, díky příjemnému závěru, ve kterém můžete objevit kořenitost i extrakt z vyzrálé suroviny. Najdete zde i medové odstíny v dozvuku a zvláštní minerálnost. Musím zmínit velmi vysoký obsah alkoholu (15,0 % obj.), který překvapivě dobře zapadl do výsledného celku. Je to doslova nabušený Sauvignon, který má před sebou zajímavý vývoj. Po šesti letech od doby sklizně mi přijde, že už dnes nastupuje lahvová zralost, která se může udržet až do roku 2018. Postupným nazráváním na lahvi se bude určitě vyvíjet a předpokládám, že se z dnešní ovocité podoby přesune do kořenito-medové. Kdo preferuje více ovocité Sauvignony, měl by lahev určitě otevřít již teď. K tomuto vínu Znovín Znojmo doporučuje podávat pokrmy z vepřového masa nebo drůbeže.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Terroir Levure
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2006
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Stošíkovice na Louce
Viniční trať: U Tří dubů
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 15,0 % obj.
Číslo šarže: 6075
Evidenční číslo jakosti: 25D1-07/29
Rok lahvování: 2007
Obsah zbytkového cukru: 5,8 g/l
Obsah kyselin: 6,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,1 g/l
Doporučená archivace: 2013 - 2018
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 160,- Kč (Zásilková služba Znovínu v srpnu 2007)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 9 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3576x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.12.2012 14:59:30