Aurelius 2011 pozdní sběr - Vinné sklepy Zapletal, Velké Bílovice
Po třech červených vínech se dostávám poprvé k bílému vínu od Tibora Zapletala. Jak hodnotím Aurelius 2011 pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.
Suchý Aurelius 2011 pozdní sběr jsem dostal spolu s dalšími lahvemi z tohoto vinařství, ale přímo ve vinařství stála lahev 132,- Kč (listopad 2012). Vlastní hrozny byly sklizeny 5. října 2011 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Nová hora ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 2008 a pěstuje se na středním vedení.
Lahev typu Bordolesse má objem 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s firemním potiskem. Adjustáž jsem hodnotil u první recenze.
Barva je zlato-žlutá, má nižší intenzitu a krásnou jiskru. Viskozita odpovídá zatřídění podle zbytkového cukru. Vůně je jemná a v nástupu nabízí vyzrálé hrozny a kořenité tóny. Je velmi pravděpodobné, že během dalšího nazrávání na lahvi se buket ještě zvýrazní do vyzrálých hroznů.
Chuť je středně dlouhá s pikantní kyselinkou v závěru. V chuti opět najdete extrakt hroznů a jemné kořenité tóny. Archivační potenciál odhaduji do roku 2014 a uvádí to i predikce vinařství. Za všech čtyř vín mi přišel tento Aurelius nejméně zajímavý a do tohoto vinařství bych se po dosavadní zkušenosti vrátil především pro červená vína. Pořadí degustovaných červených vín vypadá následovně:1. Dornfelder 2011 pozdní sběr (hodnocení 10-8-8)2. Alibernet 2011 zemské (hodnocení 9-8-7)3. Merlot 2011 výběr z hroznů (hodnocení 8-6-6)
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: AureliusRočník: 2011Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Nová horaVýrobce: Vinné sklepy Zapletal, Velké BíloviceAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 4-11Evidenční číslo jakosti: 44C1-12Číslo vzorku: 14Cukernatost hroznů: 22,0 °NMDatum sklizně: 5. října 2011Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2008Způsob vedení révy: středníTechnologie výroby: řízené kvašeníObsah zbytkového cukru: 5,0 g/lObsah kyselin: 5,7 g/lBezcukerný extrakt: 20,3 g/lDoporučená archivace: 2012 - 2014Teplota skladování: 10 - 15 ºCTeplota podávání: 9 - 11 ºCVelikost partie: 2270 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 132,- Kč (přímo ve vinařství v listopadu 2012)