O Víně

07.02.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.02.2013 07:00

Aurelius 2011 pozdní sběr - Vinné sklepy Zapletal, Velké Bílovice

Po třech červených vínech se dostávám poprvé k bílému vínu od Tibora Zapletala. Jak hodnotím Aurelius 2011 pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Suchý Aurelius 2011 pozdní sběr jsem dostal spolu s dalšími lahvemi z tohoto vinařství, ale přímo ve vinařství stála lahev 132,- Kč (listopad 2012). Vlastní hrozny byly sklizeny 5. října 2011 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Nová hora ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 2008 a pěstuje se na středním vedení.

Lahev typu Bordolesse má objem 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 42 mm s firemním potiskem. Adjustáž jsem hodnotil u první recenze.

Barva je zlato-žlutá, má nižší intenzitu a krásnou jiskru. Viskozita odpovídá zatřídění podle zbytkového cukru. Vůně je jemná a v nástupu nabízí vyzrálé hrozny a kořenité tóny. Je velmi pravděpodobné, že během dalšího nazrávání na lahvi se buket ještě zvýrazní do vyzrálých hroznů.

Chuť je středně dlouhá s pikantní kyselinkou v závěru. V chuti opět najdete extrakt hroznů a jemné kořenité tóny. Archivační potenciál odhaduji do roku 2014 a uvádí to i predikce vinařství. Za všech čtyř vín mi přišel tento Aurelius nejméně zajímavý a do tohoto vinařství bych se po dosavadní zkušenosti vrátil především pro červená vína. Pořadí degustovaných červených vín vypadá následovně:
1. Dornfelder 2011 pozdní sběr (hodnocení 10-8-8)
2. Alibernet 2011 zemské (hodnocení 9-8-7)
3. Merlot 2011 výběr z hroznů (hodnocení 8-6-6)

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Aurelius
Ročník: 2011
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Nová hora
Výrobce: Vinné sklepy Zapletal, Velké Bílovice
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 4-11
Evidenční číslo jakosti: 44C1-12
Číslo vzorku: 14
Cukernatost hroznů: 22,0 °NM
Datum sklizně: 5. října 2011
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2008
Způsob vedení révy: střední
Technologie výroby: řízené kvašení
Obsah zbytkového cukru: 5,0 g/l
Obsah kyselin: 5,7 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,3 g/l
Doporučená archivace: 2012 - 2014
Teplota skladování: 10 - 15 ºC
Teplota podávání: 9 - 11 ºC
Velikost partie: 2270 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 132,- Kč (přímo ve vinařství v listopadu 2012)

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 7 7 6 7

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3254x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.12.2012 15:32:45