Muškát moravský 2011 pozdní sběr - Vinařství Sonberk Popice a.s.
Ročník 2011 byl pro kvalitu moravského vína mimořádně povedený a dokazuje to také suchý Muškát moravský 2011 pozdní sběr z vinařství Sonberk. Jak víno hodnotím se dozvíte v recenzi níže.
Suchý Muškát moravský 2011 pozdní sběr z řady Stříbrný Sonberk jsem kupoval v srpnu 2012 přímo ve vinařství. Byla zamračená sobota a po několika dnech nesnesitelně tropického počasí v celém Česku byl konečně teplotně příjemný den kolem 22 °C. Na cestě z Mikulova jsme již po několikáté zavítali na kouzelnou viniční trať Sonberk stejnojmenného vinařství. Pokaždé zde mám nutkání fotit panoramata Pálavy a Nových mlýnů, která mi ale proti zamračené obloze přišla poněkud mohutnější. Na terase se dalo v klidu sednout a kochat se nejenom výhledem, ale také nádherným tichem. Zaujal nás také olivovník s bylinkami (šalvěj, rozmarýn a tymián), který byl zasazený ve starém barikovém sudu na terase, jak můžete vidět na fotografii níže.
Vlastní hrozny byly sklizeny 23. až 28. září 2011 na viniční trati Sonberk v obci Popice. Výsadba révy vinné proběhla v roce 1972 (část hroznů pochází z vinice z roku 2004) a réva se zde pěstuje na středním vedení (kmínek 75 cm, jeden tažeň 6-7 oček) na sprašovité půdě na třetihorních jílovcích. Technologie výroby: odstopkování bez mletí bobulí, bez naležení rmutu, zákvas vlastní kulturou kvasinek. Kvašení: 98 % nerez , 2 % dřevo.
V případě vinařství Sonberk jsem před dvěma roky zveřejnil recenzi na Muškát moravský 2009 pozdní sběr (hodnocení 6-8-8) a byla to prakticky moje první zkušenost se Sonberkem. Od té doby jsem zveřejnil recenze: Cuvée Sonberk No. 72 2007 pozdní sběr, což je kupáž Veltlínského zeleného a Tramínu červeného z řady Velký Sonberk (hodnocení 7-7-7), Pálava 2008 pozdní sběr (hodnocení 7-8-8) a Rulandské šedé 2008 pozdní sběr obojí z řady Stříbrný Sonberk (hodnocení 5-7-6).
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem výrobce, odrůdy a ročníku. Použití kvalitní staniolové záklopky a plného korku jen kvituji, byť se jedná o víno, které pravděpodobně nebudete dlouho archivovat. Adjustáž jsem rozebral u recenze Muškát moravský 2009 pozdní sběr, přistoupím proto přímo k hodnocení.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a nádhernou viskozitu. Vůně je okouzlující od prvního okamžiku. Najdete v ní jemné odstíny meruněk a meduňky. Buket má velmi dobrou strukturu a přestože jde o extraktivní víno, vklouzne do vás a zaujme.
Chuť pokračuje v nastoleném trendu u vůně. Jsou zde nádherné ovocité a muškátové tóny (broskve), které se rozprostírají do vyzrálé suroviny (hrozny). V dozvuku je krásná a šťavnatá kyselinka, která v kombinaci s kořenitostí popohání k dalšímu doušku. Poměr zbytkového cukru a obsah kyselinek mi vyhovuje. Víno můžete otevřít již teď nebo ho uložit do archivu, maximálně však do roku 2014. Vinařství k tomuto muškátu doporučuje pokrmy s drůbeže. My jsme ho podávali ke grilovaným krůtím steakům s vinným želé z hustopečského Vinařství Košulič.
Podle mne se jedná o velmi podařený muškát, který řadím k následující moravské špičce: Muškát moravský 2009 z Krásné hory (hodnocení 8-9-10), z řady Aurum Vinum Muškát moravský 2003 výběr z hroznů ZD Sedlec (hodnocení 8-9-10) a Muškát moravský 2011 pozdní sběr (hodnocení 6-9-9) od Štěpána Maňáka. I když je cena vysoká, je to na druhou stranu kvalitní muškát se vším všudy, který ocení milovníci bílých aromatických odrůd.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Stříbrný SonberkOdrůda: Muškát moravskýRočník: 2011Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PopiceViniční trať: SonberkVýrobce: Vinařství Sonberk Popice a.s.Alkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 0111Evidenční číslo jakosti: 76A1-11/26Obsah zbytkového cukru: 3,0 g/lObsah kyselin: 6,6 g/lBezcukerný extrakt: 22,6 g/lDatum sklizně: 23. - 28. září 2011Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1972 (část 2004)Způsob vedení révy: střední (kmínek 75 cm, jeden tažeň 6-7 oček)Typ půdy: sprašovitá na třetihorních jílovcíchTechnologie výroby: Odstopkování bez mletí bobulí, bez naležení rmutu, zákvas vlastní kulturou kvasinek. Kvašení: 98 % nerez , 2 % dřevo.Doporučená archivace: 2012 - 2014Rok lahvování: 2011Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 9 - 11 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 210,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2012)