O Víně

14.11.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.11.2011 07:00

Neronet 2005 odrůdové jakostní (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Neronet patří do skupiny preferovaných odrůd, kvůli kterým se vždy rád vracím do vinařství Vladimíra Tetura. Jak hodnotím Neronet, který zrál 12 měsíců v barikovém sudu, se dozvíte v dnešní recenzi.

Když jsem nedávno vybíral dvě lahve pro našeho španělského zákazníka, padla volba na výběrový Aurelius ročníku 2005 z Vinných sklepů Valtice (hodnocení 8-9-8) a také tento Neronet ročníku 2005. Měl jsem za to, že tyto dvě odrůdy nejsou ve Španělsku známé a možná to bude příjemná změna.

Suchý Neronet 2005 odrůdové jakostní v bariku jsem kupoval přímo ve vinařství v lednu 2007 za 167,- Kč. V minulosti jsem zveřejnil jedinou recenzi na Neronet 2003 odrůdové jakostní (barrique), který jsem hodnotil 9-8-7) a jak jsem předeslal v anotaci, je to odrůda, kterou vyhledávám.

Hrozny byly nakoupeny a sklizeny 24. září 2005 při cukernatosti 20,0 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. V době sklizně byla réva stará 16 let a pěstuje se zde na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: vinifikátor a bezoxidační technologie. Víno zrálo 10-12 měsíců v sudu typu Allier od výrobce Nadalie, Saguin Moreau a Francois Freres.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starší recenze, přistoupím proto přímo k senzorickým vlastnostem.

Barva má veškeré atributy odrůdy. Je inkoustově červená, velmi intenzivní až neprůhledná, jen na okraji se dají identifikovat purpurové odlesky. Vůně má krásnou strukturu a od prvního okamžiku mne bavila. Jsou zde kouřovo-čokoládové tóny, které jsou doplněny jemnou vanilkou. I druhý den byla vůně zajímavá a přiklonila se více k ovocitému projevu.

Chuť je plná a dlouhá, má nádhernou strukturu a doznívání, ve kterém vystoupí černé lesní ovoce, kouřovinka a koření. Vše má krásnou noblesu, není to žádné tvrdé barikové víno, dotyk s dubem se náramně povedl a během následného nazrávání na lahvi se vše perfektně zakulatilo, takže je radost vychutnat si každý doušek. Tento Neronet není rozhodně o sudu, ale více o odrůdě, což v případě této odrůdy rozhodně vítám. Původní archivační potenciál uváděl Vladimír Tetur do roku 2009. Dnes mohu klidně doporučit archivaci až do roku 2013. Vinařství víno doporučuje podávat ke zvěřině nebo steaku.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Neronet
Ročník: 2005
Jakost: odrůdové jakostní
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 2006-221
Obsah zbytkového cukru: 7,02 g/l
Obsah kyselin: 7,05 g/l
Bezcukerný extrakt: 31,78g/l
Cukernatost moštu: 20,0 °NM
Datum sklizně: 24. září 2005
Stáří vinice: 16 let
Typ půdy: černozem
Způsob vedení révy: střední
Technologie výroby: vinifikátor, bezoxidační technologie
Délka zrání v barikovém sudu: 10 - 12 měsíců
Typ sudu a jméno výrobce: typ Allier, výrobce Nadalie, Saguin Moreau a Francois Freres
Teplota podávání: 16 - 17 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Velikost šarže: 5.000 litrů
Doporučená archivace: 2011 - 2013
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 167,- Kč (přímo ve vinařství v lednu 2007)

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 10 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3689x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 30.10.2011 13:52:21