O Víně

07.04.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.04.2011 07:00

Ryzlink vlašský 1999 kabinet - Tanzberg Mikulov, a.s.

Ryzlink vlašský patří mezi vlajkovou loď vinařství Tanzberg. Jak hodnotím kabinetní Ryzlink vlašský staršího ročníku se dozvíte v dnešní recenzi.

Jak jsem zmínil v anotaci, suchý Ryzlink vlašský 1999 kabinet mi zůstal ležet v archivu od roku 2003, kdy jsem ho kupoval pražské vinotéce Víno Merlot Grands Vins. A protože mnoho vínomilců považuje vlašák tohoto vinařství podobně jako u Mikrosvínu za odrůdu, kterou dokáží nádherně vymazlit, byl jsem zvědavý, zda mu archivace prospěla. Perličkou je fakt, že vinařství bylo založeno 23. března 1999, tedy ve stejném ročníku, kdy bylo vyrobeno také toto víno! Společnost založil mediálně známý z TV Nova PhDr. Vladimír Železný. Vzpomínáte si ještě na tuto pionýrskou dobu, kdy moravské a české vinařství začala psát svou historii? Zpět ale do současnosti. Tanzberg v současné době obhospodařuje 68 ha vinic v katastrech tří vinařských obcí: Mikulov, Bavory a Perná.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (světle zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm s potiskem odrůdy, jakosti a ročníku, jak bývá u tohoto vinařství obvyklé. Černá záklopka s potiskem názvu vinařství ladí s tradiční adjustáži, kterou jsem rozebíral u recenze Chardonnay 2004 pozdní sběr (barrique).

Barva je zlato-žlutá, čistá a jiskrná. Má střední intenzitu a vzhledem k ročníku je to trochu zklamání. Očekával jsem výrazný odstín slámově žluté barvy. Vůně od prvního okamžiku nenechá nikoho na pochybách, že jde o starší ročník. Hned na začátku se ale musím ohradit, nejde v žádném případě o zlomené či mrtvé víno. V nástupu jsou nádherné minerální tóny, které výborně charakterizují terroir mikulovska. Na pozadí objevuji jemné odstíny včelího vosku a stařinku, která ale není nepříjemná, spíše dodává zvláštní noblesu. Ano, původní odrůdové znaky (ovocitost a svěžest) jsou nenávratně pryč, ale na kabinetní víno stále velmi slušný buket.

V chuti je příjemná nazrálost, výborná harmonie a parádní mineralita, která neztratila po jedenácti letech nic ze své krásy. Víno je náramně suché a kyselinka má stále co nabídnout. Není ale nepříjemně štiplavá, naopak popohání k dalšímu doušku. Tento zralý vlašák bych dnes doporučil podávat k sýrům s bílou plísní nebo k lehkým pokrmům ze sladkovodních ryb. Na to, že se jednalo "pouze" o kabinet jsem příjemně překvapený v jaké kondici je. Pochvalu také zaslouží webové stránky vinařství, na kterých najdete zpětně kompletní analytické hodnoty i k vínům starých ročníků, která jsou již dávno vyprodána. Dnes to byla pro mne zajímavá zkušenost, asi jsem ještě nepil vlašák z mikulovska z tak starého ročníku a velmi příjemně mne překvapila minerálnost, která i po jedenácti letech nevyprchala!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 1999
Jakost: kabinet
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Mikulov
Viniční trať: Pod Svatým kopečkem
Výrobce: Tanzberg Mikulov, a.s.
Alkohol: 11,4 % obj.
Číslo šarže: 0019
Evidenční číslo jakosti: 223V/00-2230/22
Číslo vzorku: 8
Obsah zbytkového cukru: 1,8 g/l
Obsah kyselin: 6,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,3 g/l
Rok lahvování: 2000
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Doporučená archivace: ihned otevřít
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 178,- Kč (vinotéka Víno Merlot Grands Vins v Praze v roce 2003)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 7 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3959x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 02.04.2011 11:01:48