Chardonnay 2007 pozdní sběr (barrique) - Vinařství Hrabal Velké Bílovice
Po první prosincové recenzi na Rulandské šedé 2008 pozdní sběr z Vinařství Hrabal, se dnes dozvíte mé dojmy z bílého barikového vína, které mne překvapilo šíří zajímavých podob.
Jak jsem se již zmínil v mé první recenzi na Rulandské šedé 2008 pozdní sběr (hodnocení 6-8-7), dostal jsem se i k dnešnímu Chardonnay 2007 pozdní sběr, které zrálo 6 měsíců v barikovém sudu, během řízené degustace dvanácti vzorků v říjnu 2009 přímo ve vinařství. Speciální místnost, ve které najdete desítky barikových sudů různých typů a různých výrobců, můžete vidět na jedné z fotografií níže.
Hrozny osmileté révy byly sklizeny na viniční trati Nová hora ve vinařské obci Velké Bílovice. Stanislav Hrabal si tuto polohu velmi pochvaluje, protože má podle něho dostatek vápníku, což je pro odrůdu Chardonnay ideální. Nová hora patří spíše k rovinatým polohám, viz 1. apelační mapa Velkých Bílovic, kterou najdete níže. Trať vznikla sloučením tratí: Úlehle, Nové hory, Pod Novýma horama a Frejunky.
Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u výše zmíněné recenze, přistoupím proto přímo k hodnocení.
Barva je zlato-žlutá, čistá a má nádhernou jiskru. Při zakroužení je zřetelná viskozita, kdy na stěně skleničky zůstávají krásné mosty. V nástupu vůně jsou nádherné karamelizované odstíny, tj. stádium, kdy se cukr začíná teplem pomalu měnit na karamel. Po rozdýchání se ve vůni rozvíjí vanilka s máslovinkou, která se objevuje také v chuti. Tělo má střední perzistenci ale zajímavé doznívání, kdy se rozprostřou kořenito-vanilkové tóny, které mají původ v půlročním zráním v barikovém sudu na nižším stupni toastování. Je to šardonka, která se od ovocitého projevu přiklání více k vanilkovo-máslovitému. Dotyk s barikovým sudem se vinaři povedl a na trh se tak dostává Chardonnay v trochu jiné, ale o to více zajímavější a aromatické podobě.
Potenciál k dalšímu nazrávání zde určitě je a potvrzuje to také predikce Stanislava Hrabala, který doporučuje rok 2013 až 2014. Druhý a především třetí den, kdy víno dopíjím, se nádherně zjemnilo a mělo stále co nabídnout. Vedle překrásné aromatičnosti a noblesnosti, objevuji také velmi zajímavý závěr, ve kterém je tropické ovoce a jemná vanilka. Vkusné webové stránky vinařství jsou sice ve třech jazycích, ale podávají pouze základní informace o vinařství, doporučených pokrmech a nabídce vín, která je již několik měsíců neaktualizovaná.
Toto Chardonnay můžete podávat k drůbeži nebo asijským specialitám. I když měl Stanislav Hrabal během degustace velmi perfektně připravené všechny analytické hodnoty, další doplňující údaje jsem již mailem bohužel nedostal. To ale není rozhodně důvod víno zatracovat, protože kdo má rád bílá vína s dotykem bariku, bude pravděpodobně nadšený, i když do úplného optimismu schází jen lepší cena. Ve třetí recenzi se můžete těšit na hodně zajímavou kupáž ze dvou typických moravských modrých odrůd.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: ChardonnayRočník: 2007Jakost: pozdní sběrKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Nová horaVýrobce: Vinařství Hrabal Velké BíloviceAlkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 907Evidenční číslo jakosti: 21A1-09/18Obsah zbytkového cukru: 0,6 g/lObsah kyselin: 4,8 g/lBezcukerný extrakt: 21,1 g/lDoporučená archivace: 2013-2014Teplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 229,- Kč (přímo ve vinařství v říjnu 2009)