O Víně

07.01.2010 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.01.2010 07:00

Chardonnay 2007 pozdní sběr (barrique) - Vinařství Hrabal Velké Bílovice

Po první prosincové recenzi na Rulandské šedé 2008 pozdní sběr z Vinařství Hrabal, se dnes dozvíte mé dojmy z bílého barikového vína, které mne překvapilo šíří zajímavých podob.

Jak jsem se již zmínil v mé první recenzi na Rulandské šedé 2008 pozdní sběr (hodnocení 6-8-7), dostal jsem se i k dnešnímu Chardonnay 2007 pozdní sběr, které zrálo 6 měsíců v barikovém sudu, během řízené degustace dvanácti vzorků v říjnu 2009 přímo ve vinařství. Speciální místnost, ve které najdete desítky barikových sudů různých typů a různých výrobců, můžete vidět na jedné z fotografií níže.

Hrozny osmileté révy byly sklizeny na viniční trati Nová hora ve vinařské obci Velké Bílovice. Stanislav Hrabal si tuto polohu velmi pochvaluje, protože má podle něho dostatek vápníku, což je pro odrůdu Chardonnay ideální. Nová hora patří spíše k rovinatým polohám, viz 1. apelační mapa Velkých Bílovic, kterou najdete níže. Trať vznikla sloučením tratí: Úlehle, Nové hory, Pod Novýma horama a Frejunky.

Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u výše zmíněné recenze, přistoupím proto přímo k hodnocení. 

Barva je zlato-žlutá, čistá a má nádhernou jiskru. Při zakroužení je zřetelná viskozita, kdy na stěně skleničky zůstávají krásné mosty. V nástupu vůně jsou nádherné karamelizované odstíny, tj. stádium, kdy se cukr začíná teplem pomalu měnit na karamel. Po rozdýchání se ve vůni rozvíjí vanilka s máslovinkou, která se objevuje také v chuti. Tělo má střední perzistenci ale zajímavé doznívání, kdy se rozprostřou kořenito-vanilkové tóny, které mají původ v půlročním zráním v barikovém sudu na nižším stupni toastování. Je to šardonka, která se od ovocitého projevu přiklání více k vanilkovo-máslovitému. Dotyk s barikovým sudem se vinaři povedl a na trh se tak dostává Chardonnay v trochu jiné, ale o to více zajímavější a aromatické podobě.

Potenciál k dalšímu nazrávání zde určitě je a potvrzuje to také predikce Stanislava Hrabala, který doporučuje rok 2013 až 2014. Druhý a především třetí den, kdy víno dopíjím, se nádherně zjemnilo a mělo stále co nabídnout. Vedle překrásné aromatičnosti a noblesnosti, objevuji také velmi zajímavý závěr, ve kterém je tropické ovoce a jemná vanilka. Vkusné webové stránky vinařství jsou sice ve třech jazycích, ale podávají pouze základní informace o vinařství, doporučených pokrmech a nabídce vín, která je již několik měsíců neaktualizovaná.

Toto Chardonnay můžete podávat k drůbeži nebo asijským specialitám. I když měl Stanislav Hrabal během degustace velmi perfektně připravené všechny analytické hodnoty, další doplňující údaje jsem již mailem bohužel nedostal. To ale není rozhodně důvod  víno zatracovat, protože kdo má rád bílá vína s dotykem bariku, bude pravděpodobně nadšený, i když do úplného optimismu schází jen lepší cena. Ve třetí recenzi se můžete těšit na hodně zajímavou kupáž ze dvou typických moravských modrých odrůd.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2007
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Nová hora
Výrobce: Vinařství Hrabal Velké Bílovice
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 907
Evidenční číslo jakosti: 21A1-09/18
Obsah zbytkového cukru: 0,6 g/l
Obsah kyselin: 4,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,1 g/l
Doporučená archivace: 2013-2014
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 229,- Kč (přímo ve vinařství v říjnu 2009)

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4439x
Průměrná známka po 1 hodnoceních: 1
 1    2    3    4    5  
J. 04.01.2010 16:53:51