O Víně

11.07.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 11.07.2016 07:00

Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.

Jak hodnotím suchý Ryzlink rýnský ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr z řady Terroir Levure, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Ryzlinku rýnského 2013 pozdní sběr z řady Terroir Levure jsem kupoval v srpnu 2015 za 150,- Kč (prodejna Znovínu). Víno je stále v nabídce e-shopu vinařství v nabídce za 160,- Kč. Hrozny mají původ na viniční trati U tří dubů v obci Stošíkovice na Louce. Levure znamená ve francouzštině slovo kvasinka a Znovín toto víno vyrobil kvašením původních kvasinek, které byly odebrány přímo z viniční tratě U tří dubů.

Z webových stránek vinařství přebírám následující informace, které se vztahují k této viniční trati. Viniční trať se nachází od Stošíkovic jižním směrem v blízkosti řeky Jevišovky a Skaličky. Stošíkovice (německy Tesswitz an der Wiese) je stará obec. Na návsi bývala zvonička a socha nejsvětější trojice z roku 1731. Zajímavostí je vlastnictví obce a okolních statků od roku 1364. Postupně patřily: Louckému klášteru, dominikánům, augustiánům, Vratislavu z Pernštejna, Zikmundovi Čertorejskému z Čertorej, klariskám. Od roku 1699 do roku 1837 patřila obec Lichtenštejnům, od roku 1837 Lobkovicům. Tato malebná a vzorně obdělávaná viniční trať s kapkovou závlahou osázená mladými vinicemi je v areálu ovocných sadů a tří vzrostlých dubů (odtud název). Jsou zde vysázeny odrůdy Ryzlink rýnský, Rulandské šedé očekávají se panenské sklizně odrůd Sauvignon, Rulandské modré, Zweigeltrebe, Tramín červený a nově Semillon. Geologický původ - křemenné písky s vložkami písčitých jílů, které se usazovaly v příbřežní zóně karpatské předhlubně zhruba před 20 miliony let. Jsou překryty hlinito písčitými půdami, někdy až velmi kyselými - pH 5,9! Průměrná roční teplota 8,9 °C, nadmořská výška 210 až 243 metrů a srážky 496 mm za rok. Kategorie viniční trati I. - tedy nejlepší.

Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (zelené sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž této řady jsem v minulosti vždy velmi vysokou hodnotil, dnes ale musím známku snížit za použití velmi krátkého lepeného korku, který byl po dvou letech v horizontální poloze z poloviny zcela prosáklý a docela se obávám další archivace.

Barva je zlato-žlutá, má nazelenalé záblesky, nádhernou jiskru a vysokou viskozitu. Vůně v nástupu nabídne jemné tóny sušených meruněk, které přechází do vyzrálých hroznů a medových odstínů. Na pozadí objevíte velmi slabé tóny lipového květu. Buket má velmi zajímavou strukturu a nabízel různé podoby.

Chuť je středně dlouhá, plná a má výbornou harmonii. V dozvuku vystoupí příjemná mineralita, nasládlý ocásek a velmi slabá vanilka. Víno je na začátku svého archivačního potenciálu. Vinařství uvádí archivační potenciál do období let 2020 až 2022. Po dnešní zkušenosti doporučuji lahev otevřít nejpozději v roce 2020, abyste nepřišli o svěžest a ovocitost. Kdo má naopak rád nazrálé ryzlinky s tóny petroleje, dá se předpokládat, že na konci svého archivačního potenciálu si přijdete na své. Znovín víno doporučuje podávat například k vepřovému masu nebo kvalitním sýrům.

Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:

Řada: Terroir Levure
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2013
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Stošíkovice na Louce
Viniční trať: U tří dubů
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 3048
Evidenční číslo jakosti: 90J1-14
Číslo vzorku: 9
Obsah zbytkového cukru: 7,1 g/l
Obsah kyselin: 6,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,3 g/l
Doporučená archivace: 2020 - 2022
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Získaná ocenění: Stříbrná medaile na soutěži vín O Hustopečskou pečeť (2014)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 150,- Kč (prodejna Znovínu v srpnu 2015)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3925x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.07.2016 15:12:55