O Víně

01.01.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.01.2007 00:00

Ryzlink rýnský 2000 výběr z bobulí - Znovín Znojmo a.s.

Je 1. ledna 2007 a jako každý rok si kromě předsevzetí a přání dopřejeme i nějaké to výjimečné víno. Já už si několik let žádné předsevzetí nedávám a raději do nového roku vstoupím důstojnou recenzi. Když jsme se s kolegy před dvěma týdny domlouvali, že každý na tento den připravíme něco "lepšího" a nejlépe z Moravy, měl jsem jasno docela brzo. Dnes se detailně podívám na Ryzlink rýnský 2000 výběr z bobulí ze Znovínu Znojmo a.s. Důvodů, proč zrovna tento rýňák, je hned několik.

Tento ryzlink byl na portále často zmiňován a démonizován. Určitě je to dáno polohou (Šobes), určitě skvělým ročníkem (2000), vysokou cukernatostí hroznů (28 °NM) a také obsahem alkoholu (14 %). Vzpomenu také starší recenzi od Petra zveřejněnou 8. května 2004.

Dalším důvodem je skutečnost, že se mi v archivu nějak rozrostly zásoby Znovínu, k dnešnímu dni mám uloženo více jak 150 lahví, různých jakostí, ročníků a odrůd. Jsou mezi nimi velmi zajímavé kousky např. Denis d´Or Negru 1976 vedle řady pozdních sběrů, výběrů z hroznů a bobulí, ledových a slámových vín. A tak jsem si před vánočními svátky řekl, že je nejvyšší čas některá vína otevřít a zjistit jejich stav a rozhodnout o jejich další archivaci.

Na toto jedinečné víno, které jsem vybral na první svátek vánoční mám navíc ještě osobní vzpomínku, byla to totiž má první objednávka u Znovínu a obsahovala mimo jiné také dvě láhve tohoto výběru z bobulí. Byla to vlastně první větší zásilka vín, ke které jsem se odhodlal. V evidenci vín jsem si na podzim 2001 zapsal lakonickou poznámku: Víno bylo v roce 2001 velmi rychle vyprodáno...

Dnešní rýňák jsem v minulosti nikdy nepil, i když jsem už několikrát těžce bojoval s myšlenkou ho otevřít. Jenže, podle doporučení Znovínu ho můžete archivovat jeden až deset let! Docela velký rozptyl... V roce 2007 vstupujeme tedy do poslední třetiny "životnosti". Jeho vrchol mohl už klidně nastat, nebo teprve přijde a je těžké dělat soudy, pokud osobně nezjistíte, jak na tom víno je. A na dnešní, poněkud rozvláčný úvod, uvedu ještě jednu zajímavost. Když jsem před týdnem kontaktoval pana Peřinu o informace k jeho Kerneru 2005 výběr z bobulí, obdržel jsem od něj informaci: 5 až 15 let! Dovedete si představit, že necháte láhev skvělého vína ležet až do roku 2020?

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s firemním potiskem. U korku se na chvíli zastavím. Je z velmi kvalitního celistvého kusu, na rozdíl od Petrovy recenze. Po 6 letech ležení naprosto v pohodě odolal vlivu vína a vzduchu. Je to ukázka, jak by to u vín vyšších přívlastků a především u vín určených pro dlouhodobou archivaci mělo vypadat. Když jsem mimo jiné na vánoční stůl otevíral Sauvignon 2000 výběr z hroznů - Znovín Znojmo a.s., měl taktéž plný korek ve vynikajícím stavu, který by pravděpodobně zvládl dalších 5 let archivace.

Znovínskou adjustáž hodnotím vysoko. Na etiketě je povedená a vkusná kresba Šobesu. Znovín tyto kresby začal postupně aplikovat i na další vyhlášené tratě. Zvláště na vína ročníku 2005 najdeme další povedené obrázky. Za adjustáž dávám maximální počet bodů a to také s ohledem na kvalitu použitého korku.

Barva je intenzivní a žlutohnědá se zlatou jiskrou. Barva a intenzita odpovídá přívlastku i stáří vína, takže nemám problém udělit maximální známku. Zajímavá je také viskozita, víno zanechává krásné a dlouhé mosty. Vůně je zvláštní a překvapivá. Protože jsem očekával odstíny medu a rozkvetlou lípu, první okamžiky mne dovedly trochu do rozpaků. Jsou zde dvě dominantní složky. První z nich je vůně přezrálých hroznů, lépe řečeno hrozinek, se kterými se setkáte v kuchyni, třeba když je manželka přidává do tvarohové náplně koláčů. Druhá složka mi připomíná kandované ovoce, které se prodává v balíčcích a které je ochuceno citrónem. Je to taková zvláštní kombinace tropického ovoce a přezrálých hroznů. Po dlouhé době poznávám lipový med a vůni včelích produktů (svíce, propolis). Když jsem si po chvíli na tuto zvláštní vůni zvykl, byl jsem z ní doslova nadšený, je to krásná vůně v několika polohách, nic obvyklého a nudného. Myslím si, že další vývoj vůně bude zajímavý a těším se, čím mne za pár let překvapí. To je také důvod, proč u vůně strhávám jeden bod, podle mne má na víc a stále nedošla na vrchol.

Chuť kopíruje senzorické vlastnosti popsané u vůně. Opět složky kandovaného ovoce doplněné limetkami a nádherný nektar z hrozinek. Ve středně dlouhém dozvuku musím zmínit živou kyselinku a mírně nahořklý závěr, který má pravděpodobně původ ve vysokém bezcukerném extraktu (33,6 g/l). Když to hodně přeženu, tak mám před sebou nektar z pampeliškového medu, který může být také zdrojem zmíněného nahořklého ocásku. Je to úplně jiné víno, než jsem čekal. Rozhodně nemám pocit, že jde o polosladké víno díky pikantní kyselince. Víno stále žije a nejsou v něm žádné známky stařinky či únavy. Chuť je prostě zajímavá, hebká až mazlivá.

I druhý den, kdy dopíjíme druhou polovinu láhve (připomenu, že objem 0,75 l je zcela výjimečný pro tento přívlastek, v posledních době jsem se setkal pouze s Kernerem 2005 výběr z bobulí od pana Peřiny) a všechny senzorické vlastnosti zůstaly zachovány. Možná se v chuti ještě vše zvýraznilo a rozšířilo. Čím více popíjíme, tím větší problém jsem mám v rozhodnutí, co je lepší: vůně nebo chuť? Stále dokola jsem procházel všechny vlastnosti a radoval se z nich. Poslední doušek jsem několikrát převaloval v ústech a snažil se tuto přenádhernou vůní i chuť uložit do paměti na věčné časy... Na dně láhve zůstala hrstka vinného kamene. Nakonec se rozhoduji za chuť strhnout jeden bod, předpokládám že vrchol stále nepřišel a předpovídám vínu ještě lepší budoucnost.

Co se týče doporučených pokrmů, Znovín na zadní etiketě uvádí drůbež a sýry. Vzhledem k jeho zralosti ho doporučuji vychutnat jen s opravdovými znalci a přáteli, kdy nejlépe oceníte jeho výjimečné vlastnosti. Můžete k němu přikusovat ušlechtilé sýry s bílou plísní. Víno nechejte minimálně hodinu před podáváním rozdýchat. Důležité je, aby se dostatečně otevřelo a ukázalo všechny své přednosti. Teplotu podávání oproti Znovínu doporučuji vyšší, kolem 12 - 14 °C vzhledem k tomu, že jde o víno staré 6 let.

Zpět k údaji o doporučené archivaci 1 až 10 let. Ano, musím souhlasit! Víno je podle mne v tak dobré kondici, že další 3-4 roky lehce snese! Takže svou poslední láhev nechám opět v klidu ležet dál :-) Na stránkách Znovínu není o tomto víně již dlouho žádná informace a neznám proto velikost partie či jaké ocenění získalo.

Za ostatní služby dávám maximální počet bodů, poměr kvalita / cena je výborný (připomínám, že jde o 0,75 l, což je pro výběr z bobulí velmi nezvyklé...) i když s dostupností to bude velmi zlé, ale v roce 2001 jste si mohli koupit za výbornou cenu dostatek lahví. Toto víno lehce překoná mnohem dražší zahraniční vína a zařazuji ho na piedestal. Podle mne patří zcela jistě do zlatého fondu Znovínu, kterému tímto gratuluji!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2000
Jakost: výběr z bobulí
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Znojemská
Vinařská obec: Podmolí
Viniční trať: Šobes
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Číslo šarže: 89
Rok lahvování: 2001
Alkohol: 14,0 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 15,0 g/l
Obsah kyselin: 7,7 g/l
Bezcukerný extrakt: 33,6 g/l
Cukernatost hroznů: 28 °NM
Teplota podávání: 10 °C, doporučuji 12 - 14 °C
Doporučená archivace: do roku 2010
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 290,- Kč (zásilková služba Znovínu v roce 2001)

Spotřebitelská známka: 9.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 10 9 9 10

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3815x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 25.12.2010 14:03:38