O Víně

04.04.2022 Lech Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 04.04.2022 07:00

Vinaření v Polsku na jednom příkladu

Často se mne ptají kamarádi-vinaři z Moravy: Kde se tam vlastně v Polsku ty vinohrady nacházejí? Moje odpověď je zpravidla jednoduchá: Všude. Jak to vlastně teda je?

V Polsku, podobně jako v Čechách a na Moravě, se nacházejí hlavní střediska, kde se réva vinná pěstuje. Je to hlavně v oblasti Malopolska - okolí Krakova, pahorkatina Jury Krakovsko-Čenstochovské s vynikajícími podmínkami, na západě pak okolí Zelené Hory - Zielona Góra, kdysi slavné německé vinařské centrum Grünberg, s obrovskou tradicí pěstování révy vinné, srovnatelnou s Českem, věkové tradice má i oblast Dolního Slezska, pak je to východ Polska v oblasti Sandoměře a Malopolského průlomy Visly, kde pěstování révy vinné sahá do středověku, hlavně díky ideálním klimatickým a půdním podmínkám, s velmi mocnými polohami vápenatých spraší, nověji je to oblast Podkarpatí s centrem v městě Jasło, kde díky úsilí „guru polského vinařství" pana Romana Myśliwiece došlo k zakládání nových vinohradů, a to nejen v Podkarpatí, ale prakticky všude, kde se našly aspoň nějaké podmínky k zakládání vinic a kde se našli lidé ochotni se vinaření věnovat a nacházet v tomto smysl života. Takto vznikaly a dál vznikají eklavy vinic po celém Polsku - od Baltu ke Karpatům, od Odry k Bugu. Trochu to připomíná rozhozené ostrovy vinic v českém vinařském regionu. V současnosti je oficiálně vedeno v Polsku 503 registrovaných výrobců vína, kteří hospodaří na 686 ha vinic. Těch dosud neregistrovaných je však ještě více.

Od samého začátku, když jsem si začal všímat, jak to v Polsku vinařům jde, jsem obdivoval jejich mimořádné úsilí. Většinou to byli nadšenci bez jakýchkoliv předchozích zkušeností, pro které jezdili do Německa, Itálie, hodně taky na Moravu. Hodně z nich si našlo cestu do Vinařského ráje v Čejkovicích, kde se vybavili potřebami a technologiemi, mnoho si taky našlo cestu ke kolegům-vinařům na Moravě se zjištěním, že se tady dají načerpat velmi cenné zkušenosti. Jejich vína se z roku na roku stávala lepšími a lepšími, což jsme vysledovali hlavně díky účasti polských vín na mezinárodní soutěžní výstavě PIWI + Hibernal Forum v Šardicích. Obdivoval jsem to úsilí. Uvedu jen jeden příklad.

Jerzy Topolski z města Włocławek, což je město nad Vislou v Kujavsko-pomořském vojvodství, v centru Polska. Jerzy, strojní inženýr, propadl kouzlu vína a vinaření, a kromě toho, že vede vlastní firmu TOLIN (m.j. vyrábí i kotvicí zařízení ke sloupkům ve vinohradech, které si našly odběratele i ve Francii), založil si i vlastní vinohrad. Podloží vinohradu dosti „tragické" - štěrky a písky náplavů Visly, vysoká spodní voda, no prostě nic moc. Jerzy jezdil pravidelně na Moravu, zvídavě diskutoval o všem možném třeba s Lubomírem Glosem a mnoha dalšími, kteří mu udělili spoustu dobrých rad. První vína, no...slabota. Jerzy, co by strojař je perfekcionista, vše změřené, vše zvážené. Postupně ale přicházel na to, že to není pouze o vážení a měření, postupně, i díky přivezeným zkušenostem z Moravy, přicházel na to, jak dosahovat lepších výsledků. Obdivoval jsem ho, i když někdy ode mne slyšel tvrdá slova kritiky. Po počátečních, ne příliš dobrých výsledcích, přišly po pár letech výsledky lepší a lepší. Pak nastal čas, kdy se mi Jurka podařilo přesvědčit, aby svoje vzorky vín poslal na výstavu PIWI + Hibernal Forum do Šardic k nezavislému posouzení. A byla z toho zlatá a stříbrná medaile. Vytrvalost a odhodlanost, spolu s nabytými poznatky m.j. od moravských kolegů-vinařů přinesly ovoce.

A to je jeden z mnoha podobných příkladů. Od amatérských, těžkých začátků, k profesionalitě a opravdu zajímavým polským vínům.

Tady dva příklady vín od Jerzyho Topolského:

MARQUETTE 2018 - stolní víno, suché
VINAŘSTVÍ WITOSZYN, Jerzy Topolski - Łęg-Witoszyn
Polsko, vinařská oblast středního Polska

Odrůda Marquette byla vyvinuta na University of Minnesota, vybrána v roce 1994 jako jeden ze dvou křížených semenáčků MN 1094 x Ravat 262, kde v Ravatu je jedním z rodičů Pinot noir. Jedná se o odrůdu PIWI. Rodokmen Marquette • V. vinifera 60,0 % • V. riparia 19,2 % • V. rupestris 8,1 % • V. labrusca 7,5 % • V. aestivalis 2,8 % • V. berlandieri 2,0 % • V. cinerea 0,2 %.

Odrůda registrovaná a chráněná právem EU. Tato odrůda je ideální do extrémních oblastí pěstování révy, bez krytu přežije až do -35°C. Dává poměrně vysoký cukr a na jeho zkrocení zajímavou kyselinku, z čehož může vzniknout docela zajímavé "arktické" červené víno.
Víno mého kamaráda Jurka je pro mě více než příjemným překvapením. V nepříznivých půdních a klimatických podmínkách v okolí Włocławku se Jurek s těmito podmínkami potýká a po urputných vinařských bojích jsou jeho vína rok od roku zajímavější, o čemž svědčí i toto víno. Vizuálně bezvadné - poměrně tmavá rubínová barva, po stěnách skla se po zatočení objeví četné a velmi pravidelné tenké nožky stékající dolů. Extrakt je tam! Překvapivé, příjemné, v žádném případě ne hybridní vůně, z velké části připomínající aroma tmavého pinotu, jsou tu sušené švestky, vůně lesní podestýlky. Již v této fázi degustace mě toto víno baví a těší ... a pozitivně překvapuje. Ve skleničce se musí trochu rozdýchat, v ústech se pak rozvine pěkné chuťové spektrum - je tam opět uzená švestka, koření, třešeň v čokoládě, kůže, zemitost, přirovnání k tmavému pinotu. Víno je spíše středně tělnaté, dobře organizované, vyzrálé tak akorát, dobrá kyselina a sladké třísloviny. No... jsem ohromen.
Moje hodnocení: 86 bodů/100. Víno na medaili!

LA CRESCENT 2018 - stolní víno, suché

VINAŘSTVÍ WITOSZYN, Jerzy Topolski - Łęg-Witoszyn
Polsko, vinařská oblast středního Polska

Odrůda La Crescent byla vyšlechtěna na University of Minnesota v roce 1988 jako hybrid GE 8824 z odrůdy St. Pepin x ES 6-8-25 (Riparia x Muscat Hamburg).
Tentokrát bílé víno mého kamaráda Jurka a opět příjemné překvapení. Vizuálně bezvadné - světle zlatožlutá barva, dokonale čirá. Vůně jsou čisté, nic je neruší, necítíte labrusková aromata (geneticky 6,25% labrusky v odrůdě) - převažuje ovocná vůně a dochuť, neváhám říct, že je tam i exotické ovoce, taky žluté ryngle, hruška. Pěkná kyselinka velmi dobře integrovaná, poměrně mocné tělo, dobře postavené, s příjemným ovocným závěrem.
Moje hodnocení: 84/100 bodů Takové hodnocení dostalo toto víno v mezinárodní soutěži PIWI 2019 + HIBERNAL FORUM v Šardicích, u poroty se setkalo s pozitivním ohlasem.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2477x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5